Acties tegen Militarisme

Ontwapen!


Verslag blokkade Aldermaston

Geplaatst op 20/02/2010 door ontwapen

Actiedag Aldermaston 15 februari 2010

Vele internationale activisten van Finland tot Gran Canaria hebben na enkele dagen voorbereidingen de Britse (Schotse en Walesche) actievoerders tegen de uitbreiding,modernisering  en aanwezigheid van kernwapens geassisteerd bij het blokkeren van de toegangspoorten naar de fabriek. De meest ingenieuze locks werden ingezet om de blokkade tot een succes te maken.

Van locks om de nekken van twee personen, drums als lock voor drie personen, een keten van locks voor wel 10 personen en betonnen blokken als lock. Zelfs een bejaarde dame die zich met iemand anders had vast geketend aan haar rolstoel.

Van jong tot oud, iedereen was in de weer om de diverse toegangspoorten te blokkeren of de blokkeerders te ondersteunen op de diverse manieren. Zeer opvallend was de gedrevenheid van de oudere actievoerders. Een busje met twee oude dames en een wat jongere dame die hun auto op de weg stopten, hun betonnen blok uit de auto haalden en binnen twee minuten de weg hadden geblokkeerd. Uren lang zijn de zeven toegangspoorten bezet of herbezet en is het verkeer naar de fabriek stil gelegd. Vooral de toegangspoort waar de vrouwengroep zich had verzameld, was druk bezet door politie, deze toegangspoort geeft voor heel veel werknemers de toegang tot het complex.

Het kost je lopend om het hele complex heen drie uur. Rondom het complex zijn velen jonge bomen gepland om het uitzicht op het complex te belemmeren. Bij de hoofdingang wordt de aard van het complex beschreven als zijnde een fabriek waar kernwapens gemaakt worden. Een van de verboden, aangegeven op het bord aan het hek van de fabriek, is “het doden van vogels of het beschadigen van hun eieren en het vernietigen van planten”. Toch gek dat men wapens maakt die vogels, eieren, planten en mensen vernietigen. Kijkend naar bedrijven die investeren in het project: Lockheed Martin, BAE Systems, Rolls Royce, Babcock Marine en SERCO.

Zingende jonge en oude mensen, verkleed en met leuzen voorzien, brachten een groot deel van de dag door rond het complex. Religieuze vertegenwoordigers hielden bij een poort een mis, waarbij de slachtoffers van Hiroshima als voorbeeld werden gesteld. Geen kernwapens in Engeland of waar dan ter wereld. Met bewondering heb ik gekeken naar alle oudere actievoerders en hoop dat de Nederlandse oudere actievoerders naar Volkel gaan om daar de opruimingsactie bij te wonen en zich in te zetten voor verdere acties tegen kernwapens, oorlog en militarisme. Je bent nooit te oud om actie te voeren.

Leave a Reply




↑ Top