Acties tegen Militarisme

Ontwapen!


Anti-navo actie 2009 (Nieuw-Milligen): Juridische update 4!

Geplaatst op 15/06/2010 door ontwapen

Breek de navo, te beginnen in Nieuw-Milligen!

(het juridisch vervolg zoveel)


Het is even stil geweest op het juridische front nav de anti-navo bestorming in maart 2009, maar het lijkt erop dat er toch weer iets nieuws staat te gebeuren.

We hebben namelijk van drie activisten gehoord dat ze een dagvaarding hebben mogen ontvangen van het OM in Apeldoorn voor 12 augustus van dit jaar. Wederom weer drie nieuwe mensen met een dagvaarding van de ongeveer 40 arrestanten. Dit keer zijn het wel drie mensen die al eerder in mei 2009 een aantal transactievoorstellen hadden gekregen.


Omdat we zelf een beetje de draad kwijt waren door het geknoei van justitie: maar een paar mensen boetes sturen, dan een andere persoon dagvaarden, dan de dagvaarding weer intrekken, dan weer anderen dagvaarden, dan die dagvaardingen weer intrekken, dan … , kunnen we ons voorstellen dat andere mede-activisten het ook niet helemaal meer kunnen volgen. Daarom hebben we alles nog maar eens op een rijtje gezet.

Zaterdag 21 maart was uitgeroepen tot internationale actiedag tegen de Navo, oa als een soort opwarmertje voor de grote protesten tijdens en tegen de Navo-top in Straatsburg. Ook in Nederland voerden we actie en wel bij de toen nog onbekende Navo-basis Nieuw-Milligen (http://www.indymedia.nl/nl/2009/03/58144.shtml). Het was een leuke, goede en inspirerende actiedag en 4 activisten konden daadwerkelijk het terrein voor korte tijd terug heroveren van defensie. Wel werden er die dag uiteindelijk tussen de 35 en 40 activisten opgepakt, maar ook dezelfde dag weer vrijgelaten. Ondanks dat we onszelf ruim van de voren hadden aangekondigd (http://www.indymedia.nl/nl/2009/02/57637.shtml), waren de autoriteiten niet voorbereid op zoveel arrestanten. Het was een chaos op het politiebureau, sommigen activisten waren niet eens ingeboekt en uiteindelijk wilden de autoriteiten erg snel van ons af.

Daarna werd het wachten op de juridische gevolgen en kregen we te maken met een nog grotere chaos en besluiteloosheid bij het juridisch parket in Apeldoorn:

  • halverwege mei 2009: 7 van de ruim 35 arrestanten krijgen een transactievoorstel thuisgestuurd, variĆ«rend met aanklachten als: het bevinden op verboden terrein, het niet tonen ID en/of baldadigheid op de openbare weg. Niemand besloot te betalen, maar te blijven wachten op de dagvaarding. En toen bleef het stil bij het OM.

  • Tot halverwege augustus 2009: een persoon van de 7 mensen die een transactievoorstel hadden gekregen, kreeg er nog eentje maar dan vanwege een vermeend ander strafbaar feit.

  • Na een aantal maanden kregen we weer een bericht van een activist die vertelde een dagvaarding voor 21 januari 2010 te hebben ontvangen. Ze hoorde echter niet bij de eerste 7 activisten die al een transactievoorstel hadden gekregen. Euhm vreemd, zou het OM dan nu toch eindelijk een aantal activisten voor de rechter gaan dagen?

  • We deden dus weer een juridische update de deur uit en verder was het wachten op bericht van andere activisten dat zij ook gedaagd waren. Van activisten hoorden we niets, wel van het OM die een dag voordat de rechtszaak zou dienen de zaak zelf weer introk.

  • Dus werd het weer wachten, maar op actiefront zaten we natuurlijk niet stil. Er werd ook weer gewerkt aan een nieuwe anti-militaristische actie tegen kernwapens en de Navo. Misschien dat daarom het OM bedacht had om begin februari weer twee mensen te dagvaarden om op 18 maart voor de rechter te verschijnen? Dit keer betrof het een persoon die wel al in mei 2009 een transactie-voorstel heeft mogen ontvangen, daarnaast weer een heel andere activist.

  • Maar ook deze rechtszaak ging niet door, een week ervoor werd de zaak alweer ingetrokken. Vragen van onze advocaat Meindert Stelling om nou eens een keer over de brug te komen en duidelijkheid te scheppen, mochten niet baten. Het OM in Apeldoorn wist nog steeds niet wat ze aan het doen was.

  • En nu hebben weer drie mensen een dagvaarding mogen ontvangen om op 12 augustus voor de rechter te verschijnen. Dit keer zijn het drie mensen die in mei 2009 al een transactievoorstel hadden gekregen, maar het is niet een van de personen die al eerder een dagvaarding heeft mogen ontvangen. Snapt u het nog?

Dus is het weer afwachten, afwachten of de andere mensen die al eerder een transactievoorstel hebben gehad, nu een dagvaarding krijgen, afwachten of de mensen die al eerder een aangekondigde rechtszaak hadden, nu weer een rechtszaak hebben en afwachten of nu eindelijk andere activisten ook duidelijkheid krijgen. Of dat het OM de geest krijgt en zichzelf gewoon buiten spel zet, zichzelf opheft, niet meer bezig blijft een chaotische praktijk te voeren. Natuurlijk zijn er nog wel veel meer politieke redenen, naast dit hierboven genoemde praktisch relaas van onprofessionaliteit van het OM, waarom deze rechtsorde maar eens opgeruimd moet worden. Dat die lui daar gewoon iets nuttigs met hun leven gaan doen!

Bij deze ook een oproep van ons aan alle activisten die 21 maart 2009 hebben meegedaan, om contact met ons of de advocaat op de nemen als je een dagvaarding hebt. We kunnen adviseren wat de te volgen stappen kunnen zijn en Meindert Stelling staat nog steeds paraat om ons in de rechtszaak te verdedigen. Mocht het toch ooit eindelijk tot een rechtszaak komen, en we zijn zelf nog niet klaar met de opruiming. Heb je andere juridische vragen en/of opmerkingen dat zijn we altijd via mail te bereiken.

Solidaire Groet,

Ontwapen!

De vorige juridische updates:

Leave a Reply
↑ Top