Acties tegen Militarisme

Ontwapen!


Anti-navoactie: De eerste boetes/transactievoorstellen zijn binnen!

Geplaatst op 10/01/2010 door ontwapen

riddersBreek de Navo, te beginnen in Nieuw Milligen ( Het juridisch vervolg)
Zaterdag 21 maart hadden we een succesvolle heroveringsactie bij de navo-basis bij Nieuw Milligen. Ruim 60 mensen hebben hard hun best gedaan om het navo-terrein terug te claimen om het weer een openbaar natuurgebied te laten zijn. Zelfs 4 mensen was het gelukt om op het terrein te komen en tijdelijk was het terrein van ons.

Nu is de staat en zijn de autoriteiten niet bijster intelligent. Waarom anders heb je een uniformpje nodig om mee te tellen en waarom anders heb je van bovenaf onderdrukkende regels en normen nodig om te zorgen dat men bijv. adem blijft halen. De uniformpjes rondom Nieuw Milligen waren niet anders. Echt snappen deden ze het niet: dat de navo-tijd wel lang genoeg had geduurd en dat de navo maar opgeheven moest worden.
Dit resulteerde uiteindelijk in het terug her-heroveren van de natobasis en de arrestatie van 35 demonstranten. Echter had de Apeldoornse smeris gezamenlijk met de marechaussee de boel niet in de hand en waren de arrestaties zo onduidelijk en willekeurig dat alle mensen diezelfde avond zonder dagvaarding nog op straat werden geschopt. Sommige arrestanten die eerst naar Zwolle en Deventer waren gebracht, hebben uiteindelijk helemaal geen foto’s en vingerafdrukken hoeven laten nemen.

Nu kregen we echter afgelopen dagen te horen van mensen dat de smeris probeert toch nog geld los te peuteren van betrokken actievoerders. Verschillende mensen hebben een boete/transactievoorstel in de bus gekregen. Tot nu toe hebben alle mensen hetzelfde wat hen ten laste wordt gelegd, namelijk het niet toen van ID en het bevinden op verboden terrein. Toch gek als je bedenkt dat er maar vier mensen van de totaal 35 arrestanten daadwerkelijk over de hekken zijn kunnen komen. Dit is duidelijk een poging van justitie om van de administratieve rotzooi die de smeris heeft gemaakt, toch nog een zaak te maken. Hopelijk denken ze dat wij actievoerders zo naïef zijn dat we zonder na te denken wel even betalen.

Ons advies echter is om niet! te betalen!. De ten laste legging is flauwekul en wij als actievoerders hebben niets verkeerd gedaan. Laten politie en justitie maar bij een rechter bewijzen dat we ons schuldig zouden hebben gemaakt aan de ten laste legging.

De gebruikelijke route als je de transactievoorstel niet betaald is: dat er twee verhogingen komen van een aantal procent. Betaalt men dan nog niet, dan pas komt er een dagvaarding en zal er een rechter aan te pas komen. En moet justitie met bewijzen komen dat bijv dat iedereen op het terrein zou hebben gestaan. Dat zullen ze echter moeilijk hard kunnen maken en dikke kans is dat het dan niet eens tot een rechtszaak komt.

Komt het wel tot een rechtszaak dan hebben we nog steeds de advocaat van die dag die ons wil vertegenwoordigen. Of misschien hebben verschillende activisten ook al een eigen advocaat gevonden die de verdediging wil doen.
Het verzoek van Ontwapen! is dan ook om te laten weten als je een transactievoorstel/boete in de brievenbus hebt gehad. Wat je zelf wil gaan doen, of je je door de ons geregelde advocaat wil laten vertegenwoordigen? Of misschien heb je wel andere vragen en/of opmerking hierover. Neem gerust contact met ons op via ontwapen@yahoo.com. Als we niks horen kunnen we ook niet helpen!

We hebben gezamenlijk de actie gedaan, en gezamenlijk willen we elkaar ondersteunen tijdens de juridische afhandeling hiervan. Spread the word!

(voor het eerst gepubliceerd op: 17 mei 2009)

Leave a Reply
↑ Top